Homokemikaaleja

Runosielu/Haaleita kylpyjä-LP:n bonuskappale on Homokemikaaleja. Biisi äänitettiin Haaleita kylpyjä-EP:n sessioissa vuonna 1994, mutta se päätettiin tuolloin jättää levyltä pois. Avaamme hieman nyt ensimmäistä kertaa julkaistavan kappaleen syntyhistoriaa. Laulun toinen sanoittaja Ville Pirinen kertoo:
“Homokemikaaleja-kappaleen hyllytyksen yksi syy aikoinaan oli pelko sanoituksen väärinymmärtämisestä. Siis että teksti vastaanotettaisiin liian kirjaimellisesti ja yhtye/sanoittajat leimaantuisivat homofobiseksi ääliöjengiksi. Ääliömäisyyden kanssa flirttailtiin varmasti paljonkin, mutta kusipäitä vähemmistöjen kiusaajia ei tietenkään oltu. Idea sanoitukseen on lähtöisin ysärin alussa valokopioina levinneestä (nykyisin internetin aarrearkusta löytyvästä) P. Rissasen jokseenkin sekopäisestä "Homokaasuraportista".

Kyseessä on huikea kirjallinen salaliittoteorioiden klusteri, jonka otsikko kuuluu "INKVISITIO ON TOIMINNASSA JÄLLEEN, TAPPOIKO SE OLOF PALMEN ?". Eräs raportin älyttömimmistä ideoista on teoria siitä kuinka katolisen kirkon uusi inkvisitio myrkyttää kirjoittajaa (ja muita ihmisiä) juomaveteen, hengitysilmaan jne. liuotetuilla kemikaaleilla. Kemikaalit muokkaavat ihmisistä salakavalasti homoseksuaaleja, ja inkvisition agentteja väijyy kaikkialla kaupan tiskistä suojelupoliisiin. Kyseessä on vainoharhaisen absurdi horina, jonka "sanomaa" on varsin vaikea ymmärtää, ja täysin mahdoton kompata. Homokemikaaleja -viisun kertojahahmo voisi olla vastaavan raportin kirjoittaja, siis harhojen vallassa asuntoonsa linnoittunut vihamielinen änkyrä.

Yli kaksikymmentä vuotta kappaleen äänitystä myöhemmin on yhteiskunnan suhtautuminen sateenkaarikansaan onneksi parantunut. Mutta yhäkin jotkut jaksavat jankuttaa esim. tasa-arvoista avioliittolakia vastaan. Jotkut hailailevat Hetero Priden nimissä. Konservatiivis-populistiset poliitikot sylkevät sammakoita suusta minkä ehtivät. Se on juuri sellaista hullua hourailua josta Homokemikaaleja-kappale kertoo, ja jota se vastustaa. Eli valitettavasti kappaleelle on yhä tilausta. Kehitys kulkee kuitenkin vääjäämättä suvaitsevaisempaan suuntaan, ja kenties asiasta ei tarvitse enää 20 vuoden päästä kenenkään kirjoittaa lauluja.”